Cliffhanger

Det är ett ganska intressant ord egentligen - att man liksom är på vippen att tippa över kanten till ruinen för att falla i glömska.
Ibland balanserar man så precis på gränsen att hur man än gör, förflyttar sig tyngdpunkten så man faller.
Alternativt kanske man lyckas göra intryck på någon, men oftast så blir man bara ihågkommen för den där som körde för fort. ut för stupet och i grund och botten får skylla sig själv.

Nu är det så att jag suttit på mina händer för att inte skriva något speciellt en stund, men jag blir faktiskt besviken och förskräckt över hur folk beter sig mot andra ibland.

Jag vill informera om att det inte är tillåtet att bete sig hur som helst på internet.

Visst kan man luras att tro att man sitter dkyddad långt från den man angriper och kastar skit på, men det finns lagar som skyddar den angripne så till den grad att det känns för angriparen.
Det enda som de fega asen uppnår är en form av terrorvälde över de som de angriper - skyddade? Ja visst mot omedelbar smärta och händelser som kan gå under andra lagtexter.

Visst råder det yttrandefrihet och åsiktsfrihet i landet vi bor i. Det är en fin rättighet vi har.
Men att smutskasta någon ÄR förtal och ärekränkning i alla lägen, och likaväl ett lagbrott enligt Svea rikes lag.

Läs själva.

5 kap. Om ärekränkning

Förtal 
Grovt förtal 
Förolämpning 
Åtal

 
1 § Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.



2 § Är brott som i 1 § sägs att anse som grovt, skall för grovt förtal dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om uppgiften genom sitt innehåll eller den omfattning i vilken den blivit spridd eller eljest var ägnad att medföra allvarlig skada.



3 § Den som smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom, dömes, om gärningen ej är belagd med straff enligt 1 eller 2 §, för förolämpning till böter.

Är brottet grovt, dömes till böter eller fängelse i högst sex månader.


4 § Förtal av avliden skall medföra ansvar enligt 1 eller 2 §, om gärningen är sårande för de efterlevande eller den eljest, med beaktande av den tid som förflutit sedan den avlidne var i livet samt omständigheterna i övrigt, kan anses kränka den frid, som bör tillkomma den avlidne.

5 § Brott som avses i 1--3 §§ får inte åtalas av annan än målsägande. Om målsäganden anger brottet till åtal och åtal av särskilda skäl anses påkallat ur allmän synpunkt, får dock åklagare åtala för

1. förtal och grovt förtal,

2. förolämpning mot någon i eller för hans eller hennes myndighetsutövning,

3. förolämpning mot någon med anspelning på hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse, eller

4. förolämpning mot någon med anspelning på hans eller hennes  homosexuell läggning.

Har förtal riktats mot avliden, får åtal väckas av den avlidnes efterlevande make, bröstarvinge, fader, moder eller syskon samt, om åtal av särskilda skäl anses påkallat ur allmän synpunkt, av åklagare.

Innebär brott som avses i 1--3 §§, att någon genom att förgripa sig på en främmande makts statsöverhuvud som vistas i Sverige eller på en främmande makts representant i Sverige har kränkt den främmande makten, får brottet åtalas av åklagare utan hinder av vad som föreskrivs i första stycket. Åtal får dock inte ske utan förordnande av regeringen eller den regeringen har bemyndigat därtill. Lag (1998:393).

Således om en form av förtal och ärekränkning sker över internet skall brottet alltid anses som grovt, då spridningen är global. När det så kommer till arten av förtal det handlar om i detta fallet jag syftar till - är det givet att det är menat att orsaka stor skada och men för personen i fråga, både privat och i yrkeslivet.

Inte ens om det hade varit sant och personen dömts för dessa lögner hade det varit tillåtet att skriva så om någon.
Man får enbart säga sådana saker om någon om man är pliktad att göra så under vittnesförhör eller under pågående rättegång OM det visar sig att det som sägs är sant. Annars döms man likt förbaskat för förtal - kanske till och med mened, vilket är ett ganska allvarligt brott med.

Inte ens om personen i fråga var under utredning hade det varit tillåtet, och om rättegång pågick hade det varit övergrepp i rättssak.

Hade detta nu varit sant och om det funnits en substans av verklighet i de påståenden som denna Cliffhanger - verkar det osannolikt att personen i fråga hade skött dessa samtal via kommentarer i nogon tredje persons blogg.
Ett solklart fall av smädelse, förtal och ärekränkning med andra ord.

Så en liten information till alla som har sådana här saker för sig, det är INTE ett hot, bara information.
Sluta upp med dessa förbaskade påhopp så slipper ni den förestående smärta som annars ligger för er både rent fysiskt och rent sett i livet.

Förr eller senare dras snaran åt och då blir det en annan form av Cliff-hanger.

(Kan komma att länka till vad som åsyftas om jag får klartecken om det fast att ge dem extra uppmärksamhet är ett tveeggat svärd, det med)

Palam L.V.X.
//C.G.


Kommentarer
Postat av: Mir

Ett tveeggat svärd förvisso,men vi vet hur de äldre tiders vapen bör dras.

Du bär min tillit bror.

2009-03-26 @ 19:11:43
URL: http://beyondforever.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0